Külföldön érvényesülni

Karrierlehetőség, jobb élet, vagy kalandvágy
Ez a téma nagyon a szívem csücske, hiszen én is éltem/dolgoztam külföldön a családomtól, barátaimtól távol, átéltem én is ezeket a dolgokat, és most tiszta szívből osztom meg veletek a gondolataimat.


Sosem hittem volna, hogy egyszer majd Ausztriában fogok dolgozni, azt meg főleg nem, hogy vissza fogok vágyni. Valljuk be, elég rémisztően hangzik, hogy mindent és mindenkit hátra kell hagynod. Én mégis azt mondom; MEGÉRI

2014 telén adatott meg az első lehetőségem, hogy kimehettem dolgozni, akkor még csak gyakornokként. Egy lánnyal voltam egy helyen, aki a mai napig a legjobb barátnőm. Kb 4 és fél hónapot töltöttünk kint. Ez idő alatt sokat szenvedtünk és nevettünk egyaránt. Sokan azt hiszik, hogy akik kimennek azoknak tökéletes az életük. Nagy tévedés! Ott is rengeteget kell dolgozni, ott is ugyanúgy vannak olyan emberek akik megaláznak, és így tovább. Mégis elviselhetőbb, mert a nap végén elismerik a munkádat, és szerintem már ezért megéri az egész. Arról nem is beszélve, hogy mennyire segítőkészek kint az emberek. Itthon legtöbbször, ha rákérdezel valamire leordítják a fejedet, hogy miért nem tudod, vagy miért nem jegyezted még meg..stb. 
Második alkalommal 2016 telén mentünk ki a párommal. Akkor sem ment minden úgy mint a karikacsapás, de szerencsére ott voltunk egymásnak, hogy lelket öntsünk a másikba.

Most beszéljünk kicsit a pénzről, hiszen van, aki azért megy ki dolgozni, mert az itthoni fizetéséből egyszerűen nem tud megélni.
Több helyen dolgoztam már itthon is a vendéglátásban, és nagyon elszomorító amiket tapasztaltam. Neveket nem fogok említeni, hiszen ez a cikk nem erről szól, de felsorolok nektek pár példát.
Volt egy munkahely, ahova közösen jelentkeztünk a barátommal. Be is hívtak minket egy elbeszélgetésre, ahol megígérték, hogy a minimum 100 000-et mindig megkapjuk majd, plusz az útiköltségünket is kifizetik. Nos az első fizukor jól arcon csapott minket a valóság. Az ígért 100 000-ből lett 80 000 és az útiköltség hűlt helyét sem láttuk. Hozzáteszem, hogy kb minden nap túlóráztunk, volt, hogy bent is aludtunk. 
Másik példám, igaz ott nem dolgoztam(nem véletlenül), csak jelentkeztem egy helyre, ahol szerencsére már az elején megmondták, hogy mennyit kéne dolgoznom és mennyiért. "4 órára lennél bejelentve, bruttó 500 Ft-os órabérrel, reggel 9-től este 10-ig." Mondanom sem kell, hogy nem éltem a lehetőséggel.
És most térjünk vissza az osztrák fizetésre. Gyakornokként kb 1000 eurót kerestem ami Ft-ra átváltva kb 308 000. Aki nem dolgozott még kint, most biztos meglepődött, én is nagyokat pislogtam mikor kézbe kaptam az első fizumat GYAKORNOKKÉNT! Gondolhatjátok akkor vajon mennyit kerestem rendes állásba. Durván 4-szer annyit, mint itthon.


Sok-sok oka lehet annak, hogy miért megy ki valaki külföldre dolgozni.
Egyesek csupán néhány hónapot, vagy évet élnek szülőföldjüktől távol. Ők az esetek nagy részében úgy látják, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy karrierjükben előrébb léphessenek, és az esetek többségében alig várják, hogy visszatérhessenek hazájukba. 
Mások úgy indulnak neki az új életnek egy távoli országban, hogy vissza sem néznek többé. Számukra az egész egy nagy kaland. Ők hosszú-hosszú éveken keresztül, vagy talán soha nem térnek vissza egykori otthonukba. 
Manapság egyre több 20 és 39 éves közötti fiatal, és középkorú felnőtt gondolkodik arról, hogy külföldön próbál szerencsét.

Új életük során gyakran szembesülnek például nyelvi nehézségekkel, kulturális sokkal, vagy lehetnek problémáik a beilleszkedéssel, esetleg időnként eluralkodhat rajtuk a honvágy. Ha ezek figyelembe vétele után kedvet kaptál ahhoz, hogy ilyen életet élj, itt van 3 példa arra, hogyan válhat belőled is idegen országban dolgozó ember:

-Tanulhatsz külföldön

A legkönnyebb és legkevésbé kockázatos módja annak, hogy próbára tedd magad egy idegen országban, a tanulás. Ma már minden 4. egyetem lehetővé teszi, hogy diákjai egy szemesztert valamelyik külföldi partneregyetemükön töltsenek teljesen függetlenül attól, amit éppen tanulsz. A külföldön töltött idő alatt rengeteget tanulhatsz, nyelvtudásod könnyedén jóval magasabb szintre emelheted, mint itthon maradt társaid. Nyelvismereted azonban nem az egyetlen ami fejlődik egy ilyen kaland során.

-Új kultúrákat fedezhetsz fel

Olyan élettapasztalatra tehetsz szert, ami kevésbé bátor társaidnak talán sosem adatik meg. Ezeket a tapasztalatokat a későbbiek folyamán, nem csak a munkádban, de életed egyéb  területein is előnyödre fordíthatsz majd.

-Dolgozhatsz külföldön

Néhány külföldi munkával töltött hónap, vagy év feltüntetése az önéletrajzodban óriási előnyt jelenthet számodra.


Mielőtt azonban egy ilyen kalandra vágysz, nézz mélyen magadba. Csak akkor kezdj bele, ha úgy érzed van benned kellő kitartás ahhoz, hogy mindent nulláról kezdj. Ebben az esetben fiatal pályakezdőként előnyösebb helyzetben lehetsz. A tervezett indulás előtt néhány hónappal, kezd el felfrissíteni nyelvtudásod. Készülj fel arra, hogy az első napok és hetek számos olyan kihívást tartogatnak: mint az aktuális országban a legális munkavállalás intézése, bankszámla nyitás, és a többi. Abban az esetben, ha önállóan keresel új lehetőségeket, készíts önéletrajzot az adott ország nyelvén, és járj utána a formai követelményeknek. Különösen ügyelj a helyesírásra és arra, hogy a megpályázott pozíciókkal releváns munkatapasztalatokat tüntess fel benne. Sokat segíthet az, ha munkaközvetítőn keresztül pályázol munkára. Szerencsésebb helyzetben vagy, ha a szervezeten belül küldenek külföldi kiküldetésre. Ebben az esetben valószínűleg mindenben támogatnak.

Bármelyik utat válaszd is, kétszer is gondold át, mennyire előnyös számodra a költözés, de tudd, hogy bármikor hazatérhetsz és aztán elmondhatod magadról, hogy tettél valamit az álmaidért. ————————————————————————————————————


Feltettem pár kérdést olyan ismerőseim számára, akik dolgoztak már külföldön, vagy most is kint élnek. Olvasd végig, rengeteg hasznos dolgot tudhatsz meg!


————————————————————————————————————


Miért mentél külföldre?/Mi motivált?

R(21):


"Hat először is, otthon nem láttam nagy karrier lehetőséget magamnak. Tekintve milyen drágák az egyetemek, először másik alternatívát néztem, ami az okj lett volna, de nem igazán mozgatott meg, tekintve hogy a szakok, amik egy ilyen képzésen elérhetőek, nem tetszettek/passzoltak a jövőképemhez. (Ami még akkor egyáltalán nem körvonalazódott, csak annyit tudtam, hogy egy szakot valószínűleg egy életre választok, és olyat szeretnek, ami lejött és akár szabad időmben is lefoglal) (na már most pl egy könyvelő nem ilyen 😃) az egyetemi jelentkezésről emiatt a nem tudom mit akarok herce-hurca miatt lemaradtam. Viszont, mivel voltam már kint egy hónapot, jött az ötlet hogy akkor kijövök “csak” egy évre, de nagyon megszerettem azt hogy itt rengeteg a lehetőség, minden megvalósítható csak akarni kell. Úgyhogy maradtam. A motivációm az maga az angol nyelv szeretete és London volt, amit máig imádok."

————————————————————————————————————


G(29):

"Miért mentem ki?

Hát mondhatnám hogy a pénz vonzott, mint nyilván majdnem mindenkit. De nem igazán ez volt a motiváció. És nem is mondanám kalandvágynak sem. Egyszerűen szerettem volna normális, független életet élni, amire otthon nem volt lehetőségem. Nyilván otthon nem igazán volt lehetőségem függetlenül, egyedül egy albérletet fenntartani, ahol azt csinálhatok amit akarok. Őszintén szólva néha jól esik pucéran mászkálni a lakásban, közben megbontani egy sört, és csak másnap elmosogatni....😀 Otthon ez problémás lett volna 😃😃
Tehát én erre a kérdésre azt mondanám, hogy függetlenedni szerettem volna."————————————————————————————————————


V(22):

"Igazából nekem mindig is nagy álmom volt, hogy német nyelvterületen dolgozhassak és hogy ezt a vendéglátásban élhessem meg. Volt egy nehéz időszakom, utána megtaláltam azt a sulit, ami lehetőséget kínált arra, hogy kijussak külföldre és úgy éreztem, hogy a lehető legjobbkor jött, szóval feltettem mindent egy lapra és nekivágtam. Szerettem volna megváltoztatni az életemet és új helyeket, kultúrákat megismerni, és a nyelvtudásomat bővíteni."————————————————————————————————————


Á(25):

"Miért mentem ki? A pénz vonzott. Ismerősök/barátok már dolgoztak kint egy ideje, így szerettem volna én is kipróbálni, milyen is a kinti élet. Természetesen kalandvágy nélkül nem kezdtem volna neki. 80%-ban a pénz 20%-ban a kalandvágy vezérelt.

Barátnőmmel mentünk ki, így a közös élet elkezdése, egy ház vásárlása volt a motiváció, amihez persze pénz kellett."
————————————————————————————————————

Mit dolgozol/tanulsz kint?

R:

"Hát ez kicsit körülményes. Elkezdtem az egyetemet Hullban, (University of Hull) ami nagyon tetszett, a szakom Business management volt. Eleinte kicsit nehéz kihívás megérteni az észak angliai akcentust. De tetszett. Viszont a várost utáltam. Az emberek mogorvák voltak, a munkám nem volt rossz, de én nagyon szeretek Barista lenni és ez hiányzott. (Pincérnő féle voltam, plusz shot hostess estenkent) illetve ki is merültem ott lelkileg, szóval úgy döntöttem visszajövök és másik egyetemre megyek át. A sors fintora, hogy ahogy kiléptem az egyetemről decemberben, átgondoltam a dolgot és rájöttem, hogy ez a szakom se igazán én vagyok ( bár szerettem és ment is) így mikor leadtam az egyetemi jelentkezésem ide Londonba, már visual effectset jelöltem meg. (Amúgy fel is vettek a Middlesex universityre, szóval szeptembertől suliii újra 😃) de ez a szak már jobb lesz, ezt érzem is, mert nagyon várom hogy elkezdhessem tanulni 😀 illetve ennek a szaknak itt van jövője, így duplán jó."————————————————————————————————————

G:

"Én pincér vagyok itt kint. Ami teljesen más itt, mint otthon. Teljesen más munkamorálban dolgozom, sokkal kevesebb a stressz. Ide kint sincs kolbászból a kerítés persze, de nem gyomorgörccsel megyek dolgozni és néha jól esik egy köszönöm meg egy jól dolgoztál-t hallani, ami nekem sokszor többet ér, mint a több fizu."————————————————————————————————————

V:

"Felszolgálóként dolgoztam, és azt hiszem a szakmai dolgokon kívül a legtöbbet saját magamról tanultam meg. Megismertem a határaimat, sokkal közelebb kerültem saját magamhoz, motiváltabb, kitartóbb lettem. És jó lecke volt arra, hogy kiderüljön kire/kikre számíthatok a leginkább. Most már tényleg csak azok az emberek vannak az életemben, akik nekem is fontosak és akiknek én is igazán fontos vagyok."————————————————————————————————————

Á:

"Első és második munkahelyemen mosogatóként kezdtem. Később konyhai kisegítőként dolgoztam."————————————————————————————————————

Mivel másabb kint, mint itthon?

R:

"Sokkal. Mint említettem több a lehetőség, akár szabadidős programról beszélünk (elmenni valamerre vagy utazni) akár tanulás szempontjából. Persze nyilván egy nagy városról beszélünk, ez vidéken itt sem olyan fancy. Viszont modernebb minden. A buszok főleg (de az összes tömegközlekedés), az hogy itt van pl Apple-pay 😃😃 oké tudom ez nem létfontosságú dolog, de én nagyon királynak érzem magam, hogy a telefonommal fizetek a boltban. Illetve az, hogy rengeteg kultúra és ember találkozik, nagyon sok olyan barátom van itt kint, a nagyja nem magyar. Mindig tanulunk egymástól valamit és rengeteget nevetünk a másik szokásain. A munkalehetőségek is jobbak. Itt, ha dolgozni akarsz, igenis tudsz és lesz munkád. Anyagilag nem jössz ki sokkal jobban csak azért mert hú most Angliában élsz és dolgozol, viszont ha kifizetsz minden számlát-kaját utána is bőven marad annyid, amiből vehetsz magadnak dolgokat, elmehetsz a barátaiddal nem csak egyszer-kétszer hanem többször is valahova, vagy akár félre is teheted. Otthon nem sok pénze marad az átlag embernek erre."————————————————————————————————————

G:

"A munka teljesen más mint otthon, ezenfelül az emberek is teljesen másak. Sokkal közvetlenebbek, kedvesebbek, elfogadóbbak. Jó, persze itt is vannak kretének de jóval kevesebb. Teljesen más az ember közérzete ilyen környezetben mint otthon. 
Itt kint olyan dolgokat is meg tudok valósítani, amiket otthon nem tudnék soha. Például otthon elképzelhetetlennek tartom, hogy a munkahelyemen azt mondjam: Szeretnék elmenni 1 hónapra a Himalájába, hogy megnézzem az Everestet. Pofán röhögtek volna otthon simán. Itt viszont azt mondták: Jó szórakozást küldj majd képeket!😊"————————————————————————————————————

V:

"Húha, szerintem szinte mindenben más. Nyilván, sokak gondolataival ellentétben jelzem, kint sincsen kolbászból a kerítés, viszont számomra sokkal pozitívabb a kinti légkör. Az emberek sokkal kedvesebbek, közvetlenebbek, segítőkészek, teljesen más a mentalitásuk a gondolkodásuk, életfelfogásuk, sokkal pozitívabbak. Akár egy bevásárlóközpontban, vagy egy vasútállomáson, vagy az utcán. Természetesen a munkámból kifolyólag meg kell említeni, hogy a  vendéglátásban is teljesen más a helyzet. Nálunk Magyarországon sajnos semmi kultúrája nincs a vendéglátásnak. Persze, kint is akad egy-két olyan ember, akivel nem kellemes együtt dolgozni, többségében viszont nagyon kedves, udvarias, kulturált vendégekkel lehet találkozni. És igen, jó érzés tudni, hogy van még hely, ahol emberek ismerik a " kérem, köszönöm, legyen szíves, és a szép napot """ varázsszavakat """————————————————————————————————————

Á:

"Egyszóval mindenben. Az emberek pozitív gondolkodása, pozitív életszemlélete. Nincs bizonytalanság az életükben. 10%-a annyi stressz nincs náluk, mint Magyarországon. De kitérhetnék mindenre. Az egybetartás, a közbiztonság, a tisztaság, a segítőkészség. Sokkal jobb az egészségügy, az emberek műveltebbek...2 napig sorolhatnám. Egyszerűen olyan az élet náluk amilyennek lenni kellene Magyarországon is." ————————————————————————————————————

Miben változott meg a gondolkodásmódod mióta kint élsz/éltél?

R:

"A gondolkodásom annyiban változott, hogy pozitívabban állok mindenhez. Az egész napomhoz, a sulihoz, a munkához. Átlagban is boldogabb vagyok, szabad időmben sokszor tudok találkozni a barátaimmal, s mivel multikulti, ezért mindig változatos minden egyes kis összejövetel. Sokat mászkálunk, szép helyeken járunk és ez a mindennapjainkra is kihat. Szerintem itt sokkal pozitívabban állok a dolgokhoz mint otthon. Igaz hogy én egyedül jöttem ki, de pont ezért merem kijelenteni, hogy aki szeretné megpróbálni, de attól fél hogy egyedül nem megy, akkor szólok, igenis megy, minden lehetséges. Ha valaki külföldön akarja kipróbálni magát, ne várjon vele csak azért mert, mi van ha nem tetszik stb. Akkor is visszamehet még, de legalább nem kattog azon hátralévő életében, hogy mi lett volna ha.."————————————————————————————————————

G:

"Szerintem sokkal türelmesebb lettem az emberekkel, ami otthon nem volt jellemző rám. Heti 40 órát kell csak dolgoznom és bőven van időm magammal foglalkozni és nem csak azon gondolkodni, hogy mit hogy fizessek és hogy mi van a munkahelyemen. Rájöttem hogy ezt az időszakát az életemnek meg akarom élni, és nem csak túlélni mint sokan mások. Itt ebben támogatnak, legyen az utazás, vagy most épp egy EB-re való felkészülés
Én elégedett vagyok az itteni élettel és nem tervezek a közel jövőben haza menni."————————————————————————————————————

V:

"Igyekszem mindenben a legjobbat meglátni, minden helyzetből megtanulni a legjobbat kihozni. Megtanultam, hogy akármilyen rossz is egy helyzet, az mindig csak átmeneti és ki kell tartani. Ahhoz, hogy valamit elérjek, tenni kell, kőkeményen meg kell dolgozni. Mindig lesznek emberek, akik féltékenyek ránk, irigyelnek tőlünk dolgokat, de tisztelnem kell magam annyira, hogy soha senkinek sem szabad megengedni azt, hogy átgázoljanak rajtam és úgy viselkedjenek velem, ahogy azt egy cseppet sem érdemlem meg. Megtanultam, hogy amit adok, azt vissza fogom kapni az élettől. És hogy a legrosszabb, legnehezebb napok végén nem az fog megnyugtatni, hogy mennyi pénzt kerestem, hanem, hogy tudom van mellettem egy barát, aki meghallgat és mindig tudja mire van szükségem, vagy van egy olyan ember mellettem, aki szeret és motivál, van olyan vendégem, aki megköszöni a munkámat és évek múlva is emlékszik rám és van egy családom, aki büszke rám."————————————————————————————————————

Á:

"Sokkal pozitívabban élek, kiegyensúlyozottabb az életem. Az Ausztriában élő emberek céltudatosak. Ezt is meg kellett tanulnom."————————————————————————————————————————

Nektek mi a véleményetek erről a témáról? 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Online rendelés (Shein.com)

Könnyen és gyorsan elkészíthető arcpakolások a konyhámból